11. příběh

Jsem Brazilec a já i má žena již téměř 2,5 roku pracujeme v České republice. Naší dceři byl dva měsíce před přistěhováním do Brna diagnostikován Turnerův syndrom (genetická choroba, jejíž projevy se dají zmírnit podáváním růstového hormonu).

Sjednali jsme si zdravotní pojištění u pojišťovny Uniqa, které ale přímo vylučovalo úhradu veškeré zdravotní péče a léčiv spojených s léčbou Turnerova syndromu. Když jsme proto požádali PVZP, aby nám udělalo kalkulaci ceny PVZP Exclusive (což je jediné dostupné komerční zdravotní pojištění, které se vztahuje i na již existující onemocnění, a na předepsaná léčiva se neuplatňují žádné limity), sdělili nám, že roční výše pojistného se v našem případě bude blížit celkovému limitu pojistného plnění 1 800 000 Kč a že máme celou částku zaplatit předem.

Z Brazílie se nám podařilo dovézt dvě balení léku s růstovým hormonem (v Brazílii nám léčiva platil stát), ale takové množství sotva stačilo na tři měsíce léčby. V České republice nás jen léky měsíčně vyjdou na 24 000 Kč, přičemž léčbu přerušit nemůžeme, protože by to mohlo ovlivnit kvalitu života mé dcery. Pokusili jsme se tedy zařídit, aby nám léky chodily z Brazílie. První a poslední dodávku zabavili čeští celníci, kteří tvrdili, že se jedná o porušení zákonů EU týkajících se dovozu.

Má dcera nepotřebuje jen hormonální terapii, ale i pravidelné prohlídky u velkého množství různých specialistů. Ani na ty se zdravotní pojištění nevztahuje a musíme za ně tak platit sami.