10. příběh

Když byl mému synovi diagnostikován diabetes 1. typu, měl sjednané soukromé zdravotní pojištění u PVZP.

Nejprve jsem se rozhodla pojišťovně zavolat a zeptat se, na jakou zdravotní péči související s léčbou diabetu se toto pojištění vztahuje a do jaké míry bude hrazena. Asistenční služba mě ujistila, že pokud bylo onemocnění diagnostikováno poprvé, veškerá zdravotní péče související s léčbou diabetu bude hrazena až do výše obecného limitu 1 700 000 Kč.

Teprve až později jsem zjistila, že mi asistenční služba PVZP ani zdaleka neřekla všechno. Ukázalo se, že pojištění se sice vztahuje na akutní stavy (jako diabetické koma), hospitalizaci a zdravotní prohlídky, ale ne na ostatní zdravotní péči související s léčbou diabetu. Všechny ostatní děti stejného věku, které mají veřejné zdravotní pojištění, mají hrazenou i inzulinovou pumpu, inzulin a poměrně velké množství diagnostických proužků – celý seznam najdete zde. Pro nás to však neplatí. Inzulinová pumpa stojí 100 000 Kč, diagnostické proužky/senzory/inzulin pak ročně vyjdou na dalších 30 000 Kč, přičemž si vše musíme zaplatit sami. PVZP uhradí léčiva a zdravotnické prostředky pouze do výše 5 000 Kč za celou dobu pojištění (což v našem případě znamená, že nám tuto částku vyplatí pouze jednou za dva roky) – jedná se totiž o obvyklý limit českého soukromého zdravotního pojištění pro úhradu předepsaných léčiv a zdravotnických prostředků.

Asistenční služba se mi za to, že mi dali falešnou naději, nikdy neomluvila (i když by to samozřejmě nic nezměnilo). Jak řekl jejich specialista: „Měli bychom být šťastní, že PVZP naši pojistnou smlouvu okamžitě neukončila.“