8. příběh

Můj pětiletý syn trpí chronickým onemocněním, které vyžaduje každoroční lékařské vyšetření.

Bylo to stejné jako s každým chronickým onemocněním a soukromým zdravotním pojištěním v České republice – vaše pojišťovna vám téměř nic neproplatí, takže jsme za všechna vyšetření museli platit sami. A tady nastal problém – je naprosto legální naúčtovat cizincům několikrát vyšší částku, než by za vyšetření zaplatil kdokoliv jiný. Ve skutečnosti to záleží jen a jen na nemocnici, o kolik peněz si řekne. Ano, je to tak, existují dvojí ceny – pojišťovny platí ty nejnižší a cizinci ze zemí mimo EU ty nejvyšší. Z naší zkušenosti: jakmile řekneme, že jsme ruští státní příslušníci a potřebujeme preventivní prohlídky, na které se naše pojištění nevztahuje, cena se obvykle zvýší třikrát.

Čísla hovoří jasně, ale neoblomně: zpáteční letenky Praha – Moskva, týdenní pobyt ve špičkové Filatovově nemocnici a veškerá vyšetření nás stále vyjdou levněji, než léčba synova megaureteru v Praze.

Pandemie koronaviru nám ale možnost vracet se kvůli léčbě do Moskvy zamezila.Za celou dobu, co tu žijeme, jsem na daních zaplatila už více než 350 000 Kč za mé veřejné zdravotní pojištění u VZP (které téměř nevyužívám) a asi 60 000 Kč za synovo soukromé zdravotní pojištění u PVZP. Přesto mu není hrazena veškeré zdravotní péče, kterou potřebuje. Pokud tohle není diskriminace, tak co ano?